Bankier koopt pand aan voor nieuw museum in Leiden

De Leidse panden aan de Rapenburg 48 en Pieterskerkhof 4A zouden zijn aangekocht door de bankier Wiet Pot uit Warmond. Hij zou plannen hebben om een museum voor Joods-Christelijke kunst in de panden te vestigen, dit stelt oud journalist Jan Leune.

Toen de panden onlangs voor een bedrag van 3,6 miljoen euro door de gemeente werden verkocht, wilde men niet openbaar maken wie de koper was. Destijds meldde Paul Laudy, Leidse wethouder van Bouw en Openbare Ruimte, wel dat de plannen van de nieuwe eigenaar goed voor Leiden zouden zijn.

Het Rijksmonument werd gebouwd in de 17e eeuw en staat bekend als het Huis van Leyden, het is in gebruik geweest als onder meer woonhuis en schoolgebouw. In 2012 waren er plannen een viersterren hotel in het pand te vestigen, dit vond uiteindelijk geen doorgang. Wiet Pot was bankier bij Goldman Sachs en CEO van effectenbedrijf IMC, hij maakte naam voor zichzelf in het bruisende Londen. Volgens het tijdschrift Quote heeft Pot een vermogen van meer dan 300 miljoen euro.